CEV FIVB Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ΕΣΑΠ

Εκδήλωση για τις Εκατό ημέρες από την έναρξη των Ευρωπαϊκών Αγώνων

images/Arvaniti_07.03.jpgΗ Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή γιόρτασε με μια ξεχωριστή τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το ορόσημο των 100 ημερών μέχρι την έναρξη των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων «Μπακού 2015» που θα γίνουν στις 12-28 Ιουνίου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.Η εκδήλωση ξεκίνησε με την είσοδο 50 σημαιοφόρων που έφεραν τις 50 σημαίες των χωρών της Ευρώπης εντός του Σταδίου, στο οποίο αναβίωσαν το 1896 οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ φιλοξένησε και αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Ακολούθησαν οι ανακρούσεις του Ολυμπιακού ύμνου, που ερμήνευσε η σοπράνο Αναστασία Ζαννή, του εθνικού ύμνου του Αζερμπαϊτζάν και του εθνικού ύμνου της Ελλάδας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σκυταλοδρομία με Έλληνες αθλητές και αθλήτριες από αθλήματα στα οποία θα πάρει μέρος η Ελλάδα στη διοργάνωση, με σκυτάλη που ήταν ειδικά κατασκευασμένη και έφερε στον κορμό της τις 50 σημαίες των ευρωπαϊκών χωρών που θα μετάσχουν στους αγώνες του Μπακού.

Τελευταία δρομέας ήταν η πρωταθλήτρια του Μπιτς Βόλεϊ Βίκυ Αρβανίτη, που παρέδωσε τη σκυτάλη στον Αρχηγό της ελληνικής αποστολής στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, Μανώλη Κολυμπάδη, ο οποίος με τη σειρά του την έδωσε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο. Ακολούθησε η παράδοση της σκυτάλης από τον κ. Καπράλο, στον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ραχμάν Μουσταφάγεφ, στον οποίο η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ευχήθηκε καλή επιτυχία στην διοργάνωση των Αγώνων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, τόνισε: «Είμαστε όλοι εδώ σήμερα για αυτή τη λιτή και συμβολική τελετή για τις 100 ημέρες πριν από τη νέα αυτή διοργάνωση, τους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που θα γίνουν στο Μπακού, με την Τελετή Έναρξης να γίνεται στις 12 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Στάδιο και να έχει ελληνικό χρώμα, καθώς θα την σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Παπαιωάννου.

Σε αυτούς τους Αγώνες θα μετάσχουν 6.000 αθλητές σε 20 διαφορετικά αθλήματα, δώδεκα εκ των οποίων θα κρίνουν το εισιτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η Ελλάδα μας θα λάβει μέρος με πάνω από 100 αθλητές και από τη θέση του Προέδρου της ΕΟΕ, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στους αθλητές μας, αλλά και στους φίλους μας Αζέρους για το μεγάλο αυτό γεγονός που θα φιλοξενηθεί στο Αζερμπαϊτζάν.

Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από τον Πρόεδρο της χώρας Αλίγιεφ που ταυτόχρονα είναι και Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας, την κυρία Αλίγιεβα που είναι Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και τον Αζάντ Ραχίμοφ Διευθύνοντα Σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής και Υπουργό Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν. Έχουν δημιουργηθεί καταπληκτικές εγκαταστάσεις, το οργανωτικό κομμάτι πάει πολύ καλά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι εξαιρετικοί αγώνες, που θα είναι άρτια οργανωμένοι. Είμαι σίγουρος ότι ο καινούργιος αυτός θεσμός, χάρη στο Μπακού και στο Αζερμπαϊτζάν, θα έχει λαμπρό μέλλον.»

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν: «Είναι μεγάλη τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο ιστορικό Παναθηναϊκό Στάδιο και να δρομολογώ τις τελευταίες 100 ημέρες, πριν από τους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που θα γίνουν στην πατρίδα μου, το Αζερμπαϊτζάν. Είναι διπλή τιμή για μένα σήμερα, καθώς οι πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα γίνουν στην πατρίδα μου, μια χώρα που προετοιμάζεται εντατικά και κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις Ολυμπιακές παραδόσεις. Και δεύτερον, επειδή εκπροσωπώ το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, την χώρα που γεννήθηκαν αυτές οι Ολυμπιακές παραδόσεις.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο Μπακού, στα αθλήματα που θα συμμετέχετε μεταξύ των 6.000 αθλητών που θα έρθουν και εύχομαι να γνωρίσετε καλύτερα την χώρα μου, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της. Οι δύο χώρες μας συνδέονται με μακραίωνη φιλία, από το μύθο του Προμηθέα και την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φτάνουν μέχρι σήμερα, με την συνεργασία στους τομείς της πολιτικής και του πολιτισμού, της οικονομίας και της ενέργειας, της παιδείας και του αθλητισμού και είμαι σίγουρος ότι, ως πρεσβευτές της χώρας σας, μέσω του αθλητισμού, θα αναπτύξετε περαιτέρω τις σχέσεις αυτές», είπε ο κύριος Ραχμάν Μουσταφάγεφ.

Εκτός από την πρωταθλήτρια του Μπιτς Βόλεϊ Βίκυ Αρβανίτη, στη σκυταλοδρομία μετείχαν κατά σειρά οι εξής αθλητές: Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη), Θανάσης Κυνηγάκης (κολύμβηση), Γρηγόρης Σουβατζόγλου (τρίαθλο), Νίκος Τσακίρης (μπάντμιντον), Αλέξανδρος Τσανικίδης (πυγμαχία), Γιώργος Σιμιτσής (τάεκβοντο), Σοφία Πιπιτσούλη ( κανόε καγιάκ), Αριάδνη Χόρτη (τοξοβολία), Νίκος Κοντοχριστόπουλος (ξιφασκία), Γιώργος Τσουρούτας (ξιφασκία), Κώστας Παπαγεωργίου (επιτραπέζια αντισφαίριση), Βασιλική Μιλλούση (ενόργανη γυμναστική), Λευτέρης Κοσμίδης (ενόργανη γυμναστική).

Οι 1οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα γίνουν από τις 12 ως τις 28 Ιουνίου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, υπό την αιγίδα των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, με την συμμετοχή περίπου 6.000 αθλητών και αθλητριών που θα διαγωνισθούν σε 20 αθλήματα, 16 Ολυμπιακά και τέσσερα μη Ολυμπιακά (μπάσκετ 3Χ3, μπιτς σόκερ, καράτε και σάμπο). Έντεκα από αυτά τα αθλήματα θα έχουν και τον χαρακτήρα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016». Οι αγώνες, θα μεταδοθούν σε απευθείας μετάδοση από την ελληνική τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ), μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με την Οργανωτική Επιτροπή «Μπακού 2015».